Država za informatizaciju ima onoliko novca koliko ima volje za napretkom


Svjedoci smo najava velikih projekata u informatizaciji državne uprave, najavljuju se projekti koji će skratiti kojekakve procedure, a birokracija i dalje izluđuje. Sve nešto veliko, sve nešto grandiozno, a u stvarnom životu se puno toga ne mijenja. Za velike promjene je potrebno vremena, a gospodarstvu promjene trebaju odmah. Male i konkretne promjene u svakodnevnom životu.

Nikoga nije briga što u kojekakvim državnim uredima činovnici nemaju papira. Što će im papir u 21 stoljeću? To nisu nove tehnologije. To su postojeće tehnologije koje su svima dostupne. Argumenti koje se danas koriste u obranu državnog aparata su mahom da država nije informatički spremna ući u eru digitalnog poslovanja, a kao najčešći problem se navodi nekompetentan kadar i manjak novca u proračunu za investicije u informatičko poslovanje. Jednostavnim riječima: Laž. Objasnit ću i zašto.

Mnogo bi se dalo napraviti i bez velikih investicija. Za potrebe obog teksta predložit ću projekt kodnog naziva “Pojednostavljenje i harmonizacija izvještavanja u poduzetništvu”. Na što pritom mislim? Na koliko smo do sada nabasali na dvostruki, trostruki ili čak i višestruki unos istih podataka? Primjeri su brojni: R-Sm obrazac o zaposlenima koji se predaje FINA-i (REGOS) i ID obrazac koji se predaje Poreznoj upravi su gotovo identični, obrazac GFI koji se predaje FINA-i i obrasci POD-BIL i POD-RDG sadržavaju identične podatke i tako dalje i dalje i dalje… Ukoliko pak poslujete i na nekom tržištu koje ima svog regulatora, velika je šansa da ćete o broju transakcija morati izvještavati i regulatoru i DZS-u… Čemu sve to?

Suštinski problem nije isključivo u tome da se poduzetnike nepotrebno opterećuje birokratskim postupcima, nego u tome što se zbog takvih postupaka novac upravo tih istih poduzetnika baca u vjetar. Naime svaki sat kojeg neki državni službenik potroši na prekucavanje rukom predanih obrazaca i svaki sat kojeg poduzetnik potroši na sastavljanje redundantnih izvještaja je nepotreban trošak. A što država po tom pitanju čini? Nešto ipak i čini. No je li to dovoljno? Svakako nije. Što država takvim postupcima kazuje poduzetnicima?

Najbolji primjer za to je digitalni potpis i FINA eKartica. Koliko poduzetnika ju doista koristi u svakodnevnom životu? Malo. Zašto? Zato što o tome nitko nije mislio. FINA eKartica kao nositelj digitalnog potpisa trebala bi poduzetniku biti svetinja, a svakom direktoru i prokuristu važnija od kemijske olovke i pečata. No, je li to doista tako? Zbog čega država uopće dozvoljava dostavu obrazaca na papiru? Zbog čega nisu svi poduzetnici u obvezi digitalno predavati sve obrasce? Koliko bi se sati državnim službenicima tada otvorilo da se bave s nečim drugim. Recimo da djelatnici u Poreznoj upravi ne troše vrijeme na prekucavanje PDV obrazaca ili ID obrazaca i da to vrijeme utroške u kontrolu kartica poreznih dužnika ili porezni nadzor. Situacija bi bila kudikamo drugačija. Deplasiran je argument da nisu svi u mogućnosti obrasce predavati digitalno. Pa što onda? Neka već više zaborave pisaće mašine i faks uređaje i počnu se koristiti računalima koja ionako imaju.

Ovdje je defacto riječ o problemu nadležnosti. Sve dok će Porezna uprava i FINA tražiti iste podatke u dugačijem obliku, sve dok će registraciju usluge eZdravstveno biti moguće odratiti potpuno digitalnim putem, istovremeno se za eMirovinsko mora osobno ići u ured HZMO-o dotle stvari neće ići na bolje. U narodu se kaže: Ne zna lijeva što radi desna. To doista jest tako. Niti lijeva, niti desna jedna drugoj ne odgovaraju, a za njihov rad su nadležni njihovi ministri koji opet jedan drugome za svoje postupke ne odgovaraju. Sve dok se sustav nadležnosti ne promijeniti dok se IT-u u državi ne da mjesto koje mu priprada, nećemo ići naprijed. Čak je nova struktura da se eHrvatska nalazi u sustavu Ministarstvu uprave i osnivanje Povjerenstva pri Vladi za informatizaciju manjakava. Zašto? Zbog toga je ne postoji jasan, nedvojben i konkretan zakonski okvir koji će regulirati razvoj IT-a u Hrvatskoj. Tko je konkretno u novoj strukturi nadležan da MINPO-u kaže: Ne smijete tražiti od poduzetnika GFI i R-Sm obrasce u natječaju Poduzetnički impuls jer to već (kao država) imamo. Ne postoji takve osobe. Tko će stati na kraj službeniku koji će na predstavku građana poslanu emailom reći neka isprinta mail i donese ga u ministarstvo jer oni nemaju papira za printanje? Nitko. Nitko za to nije nadležan. Tko će podzetnike prisiliti da sve izvještaje državi predaju digitalnim putem. Nitko. Naime, lijeva doista ne zna što radi desna. Kakav je to način razmišljanja?

Postojeća garnitura se pro-informatički deklarirala u prvih nekoliko dana svog mandata, no konkretnih poteza i dalje nema. Nitko ne traži milijarde kuna investicija u državni IT u ovoj godini. Dovoljno bi bilo kada bi se za početak samo započelo s pojednostavljenjem i harmonizacijom izvještavanja u poduzetništvu. Bilo bi dovoljno kada bi za tzv. front-end države (bilo da se radi o računalnoj aplikaciji ili šalteru) i formalno bila jasno definirana odgovornost i to na razini Vlade. I to uz jasan i snažan zakonski okvir.

Čini se da to za sada nije u fokusu države. Postavlja se pitanje: zašto? Odgovor na to pitanje može dati isključivo Vlada, no ne putem Twittera, nego putem implementacije konkretnih rješenja. Hitno. I to na poljima koja poduzetnicima čine svakodnevni život. Grandiozni projekti su nam potrebni – da. Infrastrukturno se moraju razriješiti zapetljancije s kojima se bavi Ministarstvo uprave. Što je sa svakodnevnim životom? Mala rješenja su jednostavna i nisu skupa, a poduzetnicima znače jako puno.

Upravo zbog svega ovoga je notorna laž da država nema novca za informatizaciju. Možda nema novca za velike projekte. No jesu li veliki projekti sve što čini svakodnevni život? Nisu, niti će biti. Ukidanje dostave POD-BIL i POD-RGD nikako nije veliki projekt. Tvrditi da jesu bi bila jeftina laž, posebice stoga jer se ti obrasci i dalje predaju na papiru. Krenimo od toga. Mijenjajmo način razmišljanja.

Advertisements

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: